انواع الکترود های جوشکاری پوشش دار

بررسی ویژگی های الکترود جوشکاری پوشش دار

جوشکاری با الکترود پوشش دار که بیشتر با نام جوشکاری الکترود دستی شناخته می شود یکی از پرکاربردترین نوع عملیات جوشکاری از گذشته تا کنون بوده است. استفاده از انواع الکترود پوشش دار به صورت گسترده در بخش های مختلف صنعتی و عمدتا برای جوشکاری فولادهایی که ضخامت بیشتر از 3 میلی متر دارند، رایج می باشد.
در طول فرایند جوشکاری با استفاده از الکترود پوشش دار، حرارت شدید حاصل از قوس الکتریکی پدید آمده میان الکترود مذکور و قطعه کار، سبب ذوب و ایجاد جوش می شود. جریان لازم برای این مدل از فرایند جوشکاری می تواند جریان مستقیم یا متناوب باشد. الکترود پوشش دار از هسته ای فلزی تشکیل یافته و با متریالی دارای خواص و ویژگی های مختلف پوشش داده شده است. توجه داشته باشید که سوختن قسمتی از پوشش الکترود سبب ایجاد دود می شود که این دود از طرفی وظیفه حفاظت از حوضچه مذاب را برعهده دارد و از طرفی دیگر با قابلیت جذب تشعشعات خطرناک و مضر قوس، از جوشکار محافظت می کند. بخش دیگری از پوشش الکترود هم در قالب سرباره با ورود به حوضچه مذاب و جذب کردن ناخالصی ها، به حفاظت و نگهداری از فلز جوش تا زمان سرد شدن می پردازد.

مزایای استفاده از الکترود پوشش دار

پوشش این نوع الکترودها بنا به نوع آن ها چند نقش اساسی را ایفا می کند. این پوشش گاز مورد نیاز جهت محافظت از حوضچه مذاب و قوس را فراهم می آورد. همچنین ترکیباتی به منظور جذب و خارج نمودن ناخالصی ها ایجاد می کند و نکته مهم اینکه سرباره مطلوب و مناسبی را برای حفاظت از فلز جوش و بهبود شکل گیری هر چه بهتر آن ایجاد می کند. فراهم نمودن عناصر آلیاژی لازم برای افزایش و بهبود خواص مکانیکی فلز جوش و همچنین کمک به پایداری و استقامت هر چه بیشتر قوس الکتریکی از دیگر وظایف و مزایای این پوشش به شمار می آید.
از جمله مزایای جوشکاری با الکترود پوشش دار می توان به سهولت در کاربرد و ارزان قیمت بودن آن اشاره کرد
این نوع جوشکاری برای بخش هایی از سازه جوشی که با محدودیت دسترسی مواجه است بسیار مناسب می باشد.
بسیاری از ورقه ها و سازه های فولادی ساده و آلیاژی قابلیت جوشکاری با الکترود پوشش دار را دارند. درصد رسوب گذاری در این روش نسبت به برخی از فرآیندهای جوشکاری کمتر است.
توجه داشته باشید که این نوع جوشکاری به باد حساس بوده و به منظور جوشکاری فلزات غیرآهنی نامطلوب و نامناسب می باشد.
جوشکاری قوسی با الکترود پوشش دار با پدید آوردن قوس الکتریکی میان الکترود و قطعه کار، حرارت لازم و کافی را برای ذوب نمودن فلز پایه و الکترود فراهم می کند و در پیاده سازی این عملیات مکانیزم فشار نقشی نخواهد داشت.
یکی از پرکاربردترین و معروف ترین روش های انجام جوشکاری، جوشکاری قوسی با الکترود پوشش دار می باشد. این روش به دلیل راحتی و آسانی عملیات و بهره گیری از تجهیزاتی ساده و همچنین پایداری و استقامت جوش ایجاد شده، بسیار مورد توجه و استقبال صنعت جوشکاری قرار گرفته است.
ساخت الکترود های جوشکاری پوشش دار با دستگاه الکترود ساز انجام می شود که با مقادیر مختلف مواد پوشش را با هم مخلوط می کنند و سپس آنها را بر روی هسته ی فلزی قرار می دهند که البته این فرآیند ها به صورت اتوماتیک توسط دستگاه انجام می شوند.
الکترود های جوشکاری پوشش دار بر اساس پوششی که دارند که بر اساس استانداردEN499 به چند گروه تقسیم می شوند و هر کدام از آنها با حروف بزرگ لاتین مشخص می شوند:

[irp posts=”712″ name=”انواع الکترود”]

انواع الکترود جوشکاری پوشش دار:

الکترود سلولزی

الکترود های جوشکاری با پوشش سلولزی را با حرف C نشان می دهند، این الکترود را با ترکیبات سلولزی می پوشانند و در هنگام جوشکاری با این الکترود جوشکاری پوشش دار به خاطر سوختن سلولز، هیدروژن تولید می شود ومعمولا گاز زیادی تولید می کند و ولتاژ قوس افزایش می یابد، سطح جوش که توسط الکترود سلولزی تولید می شود ناهموار و خشن می باشد و یکی از نکات مهم جهت نگهداری این الکترود باید بیاد داشته باشید تا از فاسد شدن آن در انبار جلوگیری شود این است که، این الکترود نم گیر می باشد و رطوبت را به خود جذب می کند.

الکترود روتیلی

الکترود های جوشکاری روتیلی را با حرف R نشان می دهند به خاطر وجود میزان زیادی اکسید تیتانیوم در روپوش الکترود روتیلی آن با جریان های مستقیم ومتناوب به خوبی کار می کند، جوشکاری با الکترود روتیلی باعث ایجاد قوس پایدار و خوب می شود.

الکترود قلیایی یا بازی

این الکترود های جوشکاری را با حرف B نشان می دهند که ترکیبات مورد استفاده در روپوش آن از کربنات کلسیم همرا با کمی فلورید کلسیم می باشد و هنگام جوشکاری تجزیه می شود و CO2 برای محافظت از جوش تولید می شود و چون سلولز در ترکیبات آن در روپوش الکترود استفاده نمی شود در جوش مقدار خیلی کمی هیدروژن وجود دارد برای همین به الکترود قلیایی یا بازی، الکترود کم هیدروژن هم گفته می شود، این جوش برای آلیاژ های حساس مناسب می باشد که احتمال ایجاد ترک زیر خط جوش وجود دارد.

الکترود اسیدی

این الکترود را با علامت A نشان می دهند، در پوشش این الکترود از سیلیکات آهن و منگنز به مقدار زیادی استفاده می شود و سرباره ایجاد شده ی آن بعد از جوشکاری ضخیم می باشد و برای جوشکاری سطحی مناسب می باشد.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *