درباره جوشکاری زیرآب چه می دانید؟

اگر بخواهیم درباره مقوله جوشکاری زیر آب توضیح دهیم باید این‌گونه بیان کنیم که این فرایند در جنگ جهانی دوم در کشور بریتانیا زمانی که کشتی های جنگی آسیب دیده نیازمند تعمیر در آب بودند به وجود آمد. به این گونه که برای آب بند کردن و قطع کردن نشتی های موجود در پرچ های زیر کشتی از عملیات مربوط به این فرایند استفاده می شد. از آن پس در تمامی کارهای تولیدی و تعمیری که در زیرآب انجام می گرفت این نوع عملیات، به عنوان یک فرایند اصلی و کلیدی به حساب آمد. به گونه ای که طی سال های اخیر به طرز فزاینده و چشمگیری اهمیت پیدا نمود. اما بسیاری از مردم هنوز هم آن را باور ندارند و چون ماهیت و اساس جوشکاری را آتش می دانند از این رو هنگام رویارویی با عملیات این فرایند بسیار متعجب می شوند.
اما از آنجایی که این نوع جوشکاری نیز همانند سایر روش های پیشرفته و مدرن مشابه آن، دارای ماهیت قوس الکتریکی می باشد لذا روشن شدن و عملیات مربوط با آن نیز در زیرآب کار بسیار ساده و آسانی می باشد.

انواع جوشکاری زیرآب

به طور عمده جوشکاری زیرآب از نظر شرایط محیطی و عملیات مربوط به اتصال و جوش به دو دسته زیر تقسیم می شود. از جمله:

  • جوشکاری خشک
  • جوشکاری مرطوب

مهم ترین عملیاتی که در این دو فرایند مورد استفاده قرار می‌گیرند شامل: جوشکاری قوسی با الکترود دستی، جوشکاری دستی با گاز محافظ، جوشکاری اصطکاکی، جوشکاری قوس پلاسما، جوشکاری زائده ای، جوشکاری انفجاری، جوشکاری قوس با الکترود تو پودری و جوشکاری ترمیت است.

جوشکاری مرطوب

این نوع جوشکاری همان طور که از نامش پیدا است در یک محیط با شرایط آب و هوایی مرطوب صورت می گیرد. به طور عمده از نوعی الکترود خاص در این روش استفاده می شود و عملیات مربوط به آن به صورت دستی دقیقاً همانند جوشکاری در شرایط محیطی خارج از آب انجام می شود. شایان ذکر است که در جوشکاری زیرآب مرطوب، از نوعی الکترودهای ضد آب به روش جوشکاری قوسی با الکترود فلزی استفاده می شود. منبع تغذیه و تأمین جوشکاری در این فرایند از طریق کابل و شیلنگ به تجهیزات و دستگاه جوشکاری متصل می شود.

مزایای جوشکاری مرطوب

  • چندکاره بودن این فرایند و مقرون به صرفه بودن آن
  • داشتن سرعت قابل ملاحظه به هنگام اجرای عملیات
  • دسترسی کامل به بخش های از سازه های فراساحلی
  • به حداقل رساندن زمان تلف شده در جوشکاری
  • عدم نیاز به وسایل و امکانات زیاد

جوشکاری خشک

جوشکاری خشک نیز به فرایندی گفته می شود که محل عملیات مربوط به آن با یک محفظه مناسبی آب بندی می شود. به طور عمده این نوع جوشکاری خود نیز به دو گروه جوشکاری تحت فشاری معادل فشار هیدرو استاتیک و جوشکاری تحت فشار اتمسفری تقسیم می شود. شاید برایتان جالب باشد بدانید که فرایند مربوط جوشکاری زیرآب خشک، در داخل یک اتاقک با فشار هوای فشرده انجام می شود. معمولاً این اتاقک ها را به حالت دو تکه می سازند و یک لوله رابط بین کشتی و اتاقک ایجاد می کنند که از طریق آن، وسایل و تجهیزات مورد نیاز جوشکاری را به داخل اتاقک هدایت می کنند. دانشمندان بر این باور هستند جوشکاری خشک تمامی مشکلات و عیوب جوشکاری مرطوب را برطرف می نماید.

مزیت های جوشکاری خشک

دارای ایمنی بالای غواص

ایمنی و مصون ماندن جوشکار از جریانات مربوط به زیرآب به موجب انجام فرایند جوشکاری در اتاقک

کیفیت بالای جوشکاری

کنترل سطح آماده سازی اتصال، هم ترازی لوله ها و همچنین بررسی آزمایشات ضد مخرب مربوط به جوشکاری

موارد استفاده از جوشکاری زیرآب

آیا از موارد استفاده از جوشکاری زیر آب اطلاع دارید؟

به طور کلی فناوری جوشکاری زیر آب برای ساخت و تعمیرات سازه های دریایی که امکان انتقال آن ها به خشکی و بیرون از دریا وجود ندارد به عنوان یکی از مناسب ترین و ایده آل ترین فرایندهای جوشکاری به حساب می آید. از جمله موارد استفاده از این روش عبارت است:

  • تعمیر بخش های زیرآب مانند کشتی ها، اسکله ها و پایه های سازه های دریایی
  • نصب سکوهای حفاری نفت
  • سکوهای استخراج
  • نصب و تعمیرات خطوط لوله زیرآب
  • تعمیر بدنه کشتی ها
  • اجرای سازه های سنگین مانند خطوط انتقال نفت و گاز

مشکلات جوشکاری زیر آب

فرایند جوشکاری زیر آب یکی از مرسوم ترین و مقرون به صرفه ترین ترفند های جوشکاری برای اجرای عملیات مربوط سازه های سنگین و غیرقابل انتقال به حساب می آید. در کنار این ها، برخی مشکلات هستند که به راحتی می توانند تأثیرات مخربی را بر میزان کارایی و کیفیت این فرایند بگذارند. مشکلاتی از قبیل:

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *