ویژگی های الکترود آلومینیوم و کاربرد آن در جوشکاری
الکترود آلومینیوم جهت جوشکاری باکیفیت آلیاژهای آلومینیوم در صنایع مختلف عرضه میگردد. در انتخاب این الکترود سختگیری بیشتری اعمال میگردد که به علت مشکلات و محدودیتهایی در زمینه جوشکاری آلومینیوم میباشد. الکترود آلومینیومی از مفتول آلومینیومی ساخته شده که با پودرهای متنوعی پوشیده میشود. الکترود با توجه به آلیاژهایی که اضافه میگردد ویژگیهایی آن تغییر میکند.
این الکترود جهت جوشکاری باکیفیت آلیاژهای آلومینیوم در صنایع مختلف عرضه میگردد. در انتخاب این الکترود سختگیری بیشتری اعمال میگردد که به علت مشکلات و محدودیتهایی در زمینه جوشکاری آلومینیوم میباشد؛ بنابراین قبل از پرداخت به روش جوشکاری و مشخصات انواع این الکترود در ذیل به خواص خاص آلومینیوم میپردازیم.
ترکیبات و مشخصات الکترود آلومینیومی:
الکترود آلومینیومی از مفتول آلومینیومی ساخته و با پودرهای متنوعی پوشیده میشود؛
گروه اول از پودرها؛ از سنگهای معدنی استفاده میکنند این گروه شامل سنگ تیتان، سنگ مرمر، سنگ منگنز، کوارتز، فلورایدها، خاک چینی، آهک، اکسید آهن است.
گروه دوم شامل فرو سیلیسیم، فرو کروم، فرو منگنز، فرو تیتانیوم، آلومینیوم پولکی و فرومولیبدن است که عوامل احیاکننده هستند.
گروه بعدی شامل سیلیکات پتاسیم، چسب نشاسته و سیلیکات سدیم است که چسباننده هستند و برای چسباندن پوشش بر روی مغز استفاده میکنند.
از پودر فلز پایه همراه با پوشش برای بالا بردن نرخ رسوب استفاده میکنند، این گروه بعدی است.
انواع الکترود آلومینیوم و کاربرد آن در صنایع:
الکترود آلومنیوم دارای عنصر پایه آلومینیوم هست که با توجه به آلیاژهایی که اضافه میگردد و ویژگیهایی که پیدا میکنند به دستههای ذیل تقسیم میگردند.
الکترود خالص گروه اول میباشد؛ اگر با جوشکاری بدنه خازن و تانکهای حملونقل و وسایلی که در محیط شیمیایی ساخته میشوند سروکار دارید. با استفاده از این الکترود جوشکاری خوبی خواهید داشت، در ترکیب این الکترود 99 درصد آلومینیوم و یک درصد آهن و سیلیسیوم وجود دارد.
در هنگام ساخت لوازم آشپزخانه و در صنایع شیمیایی به الکترودی نیاز است که در مقابل سایش و خوردگی مقاومت بالایی نشان دهد. الکترود با آلیاژ آلومینیوم منگنز مقاومت بالایی نشان میدهد.
در جوشکاری آلومینیوم برای صنایع خودروسازی و کشتیسازی و صنایع شیمیایی خانگی از الکترودهایی استفاده میشود که در کنار آلومینیوم از مقدار سیلیسیم زیادی استفاده کرده اند.
بررسی جوشکاری با این الکترود:
الکترود مناسب باید با دارا بودن مشخصات زیر برای جوشکاری آلومینیوم بهکاربرده شود.
– رسوبگذاری بالا باشد تا با استحکام جوش روبرو شوید.
– جوشکاری با آن راحت باشد.
– در مقابل خوردگی مقاوم باشد.
– حساسیت کمتری نسبت به ترک داشته باشد.
بعد از انتخاب الکترود مناسب, برای جوشکاری آلومینیوم میتوان از روش جوشکاری با برق استفاده نمود. در جوشکاری با برق از الکترود با 95 درصد آلومینیوم و 5 درصد سیلیسیم استفاده میکنند.
الکترود دارای پوشش ضخیمی میباشد و قطر آن متناسب باضخامت قطعه انتخاب میشود. الکترودها به علت جاذب رطوبت بودن پوشش آنها, باید در جای خشک نگهداشته شده باشند. درنهایت با در نظر گرفتن زاویه 45 درجه بین الکترود و قطعه, کار جوش را انجام میدهند.
اما باید به خاطر داشته باشیم جوشکاری آلومینیوم محدودیت و مشکلات خاصی دارد که به آنها اشاره میکنیم.
محدودیتها و حساسیتهای جوشکاری آلومنیوم:
این الکترود برای فلزی استفاده میشود که در جوشکاری با آن مشکلات ذیل وجود دارد؛
– جوشکاری آلومینیوم مهارت و تجربه زیادی نیاز دارد، زیرا اگر بیشازحد در مقابل منبع حرارت قرار بگیرد تغییر رنگ نشان نمیدهد؛ بنابراین ذوب و جذب گاز میتواند اتفاق بیفتد. دمای ذوب آن فلز 450 تا 660 درجه سانتیگراد است، درحالیکه دمای ذوبآهن خالص 1535 درجه سانتیگراد است.
– از منبع جوشکاری قوی که توانایی تولید حرارت بالا داشته باشد و همچنین از روشهای جوشکاری که سرعت زیادی دارند باید استفاده نمود. این عنصر قدرت هدایت حرارتی 3 تا 6 برابر آهن دارد؛ بنابراین در هنگام جوشکاری حرارت به اطراف سریعتر منتقل میشود که ذوب فلز پایه و جوشکاری را سخت میکند.
– در جوشکاری با آلومینیوم با مشکل تاخوردگی و ترکخوردگی سطح جوش روبرو هستیم، زیرا انبساط و انقباض آلومینیوم براثر جوشکاری و سرد شدن بیشتر از فولاد است. معمولاً از فیکسچر و نگهدارنده برای کم کردن آثار این مشکل استفاده میکنند.
– حرارت جوش سبب نرم شدن مناطق اطراف خود میشود این مناطق که از آلیاژهای آلومینیوم ساختهشدهاند و سخت هستند، اکنون نرم میشوند که احتمال ترکخوردگی در منطقه جوش را دارد.
بنا به دلایل بالا جوشکاری با آلومینیوم کار سختی است و باید الکترود طبق طبقهبندی متناسب با ویژگیهای سطح تحت جوشکاری انتخاب گردد تا جوش باکیفیتی تحویل داده شود.
جوشکاری با الکترود آلومینیوم مهارت و تبحر خاصی می طلبد؛ زیرا بایستی مدت زمان دقیق قرار گرفتن آن در برابر حرارت بسیار مهم است. استفاده از این الکترود مزیت های فراوانی دارد که در این مقاله به بررسی برخی از آن ها پرداخته شده است.
کاربردهای الکترود آلومینیوم
الکترود آلومینیوم به منظور انجام عملیات جوشکاری با کیفیت بالا و مطلوب در آلیاژهای آلومینیومی صنایع مختلف به بازار ارائه می شود. در انتخاب الکترود آلومینیوم به دلیل محدودیت های موجود در صنعت جوشکاری آلومینیوم تا حدودی سختگیری های بیشتری اعمال می گردد. الکترود آلومینیوم از یک مفتول آلومینیومی ساخته شده است که با پودرهای گوناگونی پوشش داده میشود. در این نوع الکترود بنا به ویژگی آلیاژهای اضافه شده، خصوصیات و ویژگیهایی آن تغییر می یابد.
در این مقاله قصد داریم معرفی کاملی از الکترود آلومینیوم، مشخصات و کاربردهای آن ارائه دهیم. پس با ما همراه باشید.
مشخصات الکترود آلومینیوم
همانطور که گفتیم این الکترود از یک مفتول آلومینیومی ساخته شده که با پودرهای گوناگونی پوشَش داده میشود، حال این پودرها انواع گوناگونی دارند که عبارتند از:
دسته اول از این پودرها شامل پودر سنگهای معدنی می شود. از میان پودرهای معروف این گروه می توان به پودر سنگ مرمر، سنگ تیتان، سنگ منگنز، خاک چینی، اکسید آهن، کوارتز، آهک و فلورایدها اشاره کرد.
پودرهای گروه دوم شامل عوامل و عناصر احیا کننده نظیر فرو کروم، فرو سیلسیم، فرو تیتانیوم، فرو منگنز و آلومینیوم پولکی می باشند.
گروه بعدی که بیشتر به منظور چسباندن پوشش به روی مغز به کار میروند و خاصیت چسبانندگی دارند شامل سیلیکات سدیم، چسب نشاسته و سیلیکات پتاسیم می باشند.
و در نهایت از پودر فلز پایه به همراه پوشش به منظور بالا بردن درصد رسوب بهره می گیرند.
انواع الکترود آلومینیوم
عنصر پایه الکترود آلومینیوم خود آلومینیوم می باشد و با توجه به آلیاژهای افزوده شده و خصوصیات و ویژگیهایی که پیدا میکنند به دستههای متفاوت ذکر شده در زیر تقسیم میگردند.
گروه نخست الکترود خالص میباشد؛ چنانچه به جوشکاری بدنه وسایل و قطعاتی که در محیط های شیمیایی تولید می شوند و تانک های حمل نقل و خازنها مشغول هستید. با استفاده از این نوع الکترود آلومینیوم جوشکاری مناسب و ایده آلی خواهید داشت، در ترکیب این نوع الکترود 99 درصد آن آلومینیوم بوده و تنها یک درصد از آن را آهن و سیلیسیوم تشکیل می دهد.
برای ساخت و جوشکاری لوازم آشپزخانه و همچنین در صنایع شیمیایی نیازمند الکترودی هستید که در برابر خوردگی و ساییدگی مقاومت بالایی از خود نشان دهد. الکترودی با آلیاژ آلومینیوم منگنز این انتظار شما را برآورده خواهد کرد.
برای جوشکاری صنایع کشتی سازی و خودروسازی و همینطور صنایع شیمیایی خانگی از الکترودهایی بهره می گیرند که همراه با آلومینیوم مقدار زیادی سیلیسیم نیز در ترکیب خود داشته باشد.
بررسی جوشکاری با این الکترود آلومینیوم
الکترود آلومینیوم ایده آل و با کیفیت بایستی با داشتن مشخصات و معیارهای زیر برای جوشکاری آلومینیوم استفاده شود.
درصد رسوبگذاری بالا باشد تا از مقاومت جوش اطمینان حاصل نمایید. جوشکاری با الکترود مذکور آسان باشد. در مقابل خوردگی و سایش مستحکم و مقاوم باشد. حساسیت کمی نسبت به ترک از خود نشان دهد.
توجه داشته باشید که جوشکاری با این الکترود مهارت و تجربه ویژه ای می طلبد، چرا که اگر بیش از اندازه در برابر منبع حرارت قرار بگیرد تغییر رنگی نخواهد داشت؛ از این رو ذوب و جذب گاز میتواند رخ دهد.
No comment