الکترود روتیلی

الکترود روتیلی نام خود را از اکسید تیتانیوم ( TiO2 ) را گرفته است. اکسید تیتانیوم به اصطلاح روتیل نام دارد. به دلیل وجود مقدار زیاد تیتانیوم در پوشش الکترود روتیلی، موجب پایداری بالای قوس الکترود روتیلی شده است.
الکترود یک میله فلزی یا گرافیتی است که جریان برق را از خود عبور می دهد. دسته ای از الکترود ها حین کار ذوب شده و دسته ای دیگر ذوب نمی شوند. بر همین اساس الکترودها در دو دسته طبقه بندی می شوند:

[irp posts=”964″ name=”انواع الکترود جوشکاری”]

  الکترود های ذوب شونده :

این الکترودها خود سه دسته هستند:

  • 1-    الکترودهای روپوش دار SMAW:
  • 2-    الکترودهای بدون روپوش : زیرپودری، GMAW
  • 3-    الکترودهای توپودری : FCAW

الکترودهای غیر ذوب شونده :

این دسته از الکترودها شامل دو گروه هستند:

  • 1-    جوش مقاومتی
  • 2-    THG

نوع فلز الکترودها عبارتند از: فولاد نرم، فولاد آلیاژی، فولاد پر کربن، فلزات رنگی، آلیاژهای نیکل، نیکل، چدن و کربن.
معیار اندازه گیری الکترودها: معیار اندازه گیری الکترود بر مبنای قطر مغزی فلزی آن است.قطر الکترودها 2 ، 2.5، 3.25،4 ، 6 ، 7  و 8 میلی متر بوده و طول آن 25، 30، 35 و 45 است.
پوشش الکترودها : الکترودها از نظر نوع پوشش به دسته های زیر تقسیم می شوند:

  • الکترود روتیلی
  • الکترود روتیلی با پودر آهن
  • الکترود اسیدی
  • الکترود قلیایی
  • الکترود سلولزی
  • الکترود اکسیدی

کاربرد الکترود روتیلی :

این الکترود دارای مقادیر زیادی از مواد یونیزه کننده و میکا بوده که موجب آسانتر شدن استفاده از آن شده است. این نوع از الکترودها به دلیل تولید سرباره غلیظ، در جوشکاری برای قسمتهایی که در کنج و گوشه قرار گرفته اند و همچنین قسمتهای افقی و سر بالا مناسب است. ایجاد قوس به کمک این الکترود  آسان بوده و برای جوشکاری ورق نیز مناسب است.
جوش حاصل از جوشکاری با این نوع الکترود، ظاهر مناسبی داشته و دارای بازده بالایی می باشد. این الکترودها نسبت به رطوبت تاثیر پذیر نبوده و هنگام جوش کاری یک قوس الکتریکی ملایم ایجاد می کنند که به دلیل داشتن مقادیر بالایی از سدیم و پتاسیم در پوشش الکترود روتیلی است که آرامتر شدن قوس به همراه کاهش نفوذ را به دنبال دارد، به شکلی که نفوذ آن متوسط است. گرده حاصل از جوش منظم و ظریف بوده و سرباره به راحتی از جوش جدا می شود.

مهمترین انواع الکترود های روتیلی در استاندارد AWS:

  • E7014
  • E7024
  • E6013

پوشش های الکترود روتیلی در استاندارد AWS، عدد ائلشان از سمت راست، 2، 3 یا 4 است. در واقع این اعداد مشخصه الکترودهای روتیلی است. الکترودی که عدد اولش از سمت راست 2  باشد، با جریان مستقیم DC بکار می رود. بقیه الکترودها هم با جریان های مستقیم و متناوب قابل استفاده است. جوشکاری با الکترود روتیلی با هر دو جریان AC  و DC صورت گیرد. با الکترود روتیلی جوشکاری در تمام حالات امکان پذیر است و این الکترود کاربرد گسترده ای در صنعت جوشکاری دارد. قوس الکترود روتیلی به راحتی شکل گرفته و پایداری آن بالا است. همچنین این الکترود در جوشکاری قطعات، توانایی پل زنی در اتصالات را دارد.

الکترود روتیلی با پودر آهن :

این الکترودها دارای مقادیر زیادی پودر آهن بوده و بازیابی آن بالای 145 % است. الکترود روتیلی با پودر آهن برای جوشکاری قسمتهای تخت، کنج و گلویی مناسب بوده و از آن برای پر کردن شیار های بزرگ نیز استفاده می شود. جوشکاری گلویی در ساخت و ساز های عظیم مانند ساخت پل، سوله و کشتی به کار می رود. همانند الکترود روتیلی، در این الکترود نیز شروع جوشکاری آسان بوده و سرباره جوش به راحتی جدا شده و کنترل آن به سهولت انجام می شود. همچنین جوش حاصل بسیار صاف، منظم و بدون ایجاد بریدگی بوده و پاشش جوش ناچیز است.
نکته مهم دیگری که در مورد این نوع از الکترودها وجود دارد این است که این نوع الکترود با پودر آهن نیاز به خشک کردن مجدد ندارد و بافاصل قابل استفاده است. اما چنانچه نیاز به خشک کردن الکترود باشد، باید در دمای 120 الی 150 درجه سانتی گراد در مدت زمان یک ساعت خشک کرد.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *